Pod koniec września, i w październiku, kiedy słońce złoci liście, a powietrze pachnie ziemia i solą, wyruszam na dzikie nadmorskie ścieżki i do zagajników, by zebrać głóg- drobne, bordowo- czerwone owoce, które błyszczą na gałęziach jak rubiny jesieni.
Łącze je z jabłkami z ogrodów mojej mamy i sadów znajomych- pachnącymi, dojrzałymi, prawdziwymi.
Z tej owocowej harmonii powstaje ocet o subtelnym, aromacie, ciekawym kolorze i lekko wytrawnym, głębokim smaku.
Dlaczego warto?
- Głóg od wieków znany jest ze swojego działania wspierającego serce i krążenie
- Działa uspokajająco, wzmacniająco, reguluje ciśnienie krwi
- Wspomaga trawienie i wzmacnia odporność
- Może być stosowany jako naturalny tonik do wody
- Do sosów sałatkowych i dań np. z dziczyzny
- Jako dodatek do ciepłych napojów i naparów
Jesienny eliksir wzmacniający serce.