Żywy ocet z jabłek.
Jest on ” podstawowy” i najbardziej popularny.
Niefiltrowany, niepasteryzowany, z naturalnym osadem. Powinien dojrzewać kilka miesięcy, aby nabrał odpowiedniego smaku, zapachu, a przede wszystkim wspomagał organizm. Korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie pomagając w produkcji soków żołądkowych co jest lepsze w przyswajaniu składników odżywczych. Poprawia przemianę materii a tym samym redukcję tkanki tłuszczowej, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi zaburzenia sercowo-naczyniowe. Wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje.
Polecam pić łyżkę octu w 3/4 szklanki ciepłej wody. Latem, nam smakuje z wodą gazowaną, orzeźwiający aromat i smak. Wspaniale gasi pragnienie. Natomiast w okresie jesienno-zimowym polecam dodać szczyptę kurkumy, cynamonu, goździki, ewentualnie miód.