Ocet z rokitnika – bursztyn jesieni w butelce.
Zbieram ręcznie, w dzikich nadmorskich zagajnikach – tam gdzie cisza spotyka się z szumem morza, a natura rządzi się własnym rytmem.
Rokitnik – maleńkie, pomarańczowe koraliki – kryje w sobie ogromną moc.
ten ocet to prawdziwa bomba witaminowa:
- bogactwo witaminy C, szacuję się, że owoce rokitnika zawierają nawet do 10 razy więcej witaminy C niż cytrusy
- działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie
- wspiera odporność, trawienie
- owoce rokitnika zawierają połączenie kwasów tłuszczowych omega -3, omega-6, omega-7 i omega-8 co poprawia zdrowie skóry, serca
- oprócz witaminy C, rokitnik bogaty jest w witaminy z grupy B, E, K, A oraz minerały jak cynk, żelazo, wapń, magnez
Jego smak? mocno kwaśny 🙂
Jego zapach? dziki i naturalny
jego kolor? bajkowa pomarańcza:)
Idealny do:
- rozgrzewającego, ciepłego naparu z miodem, goździkami, imbirem i cynamonem
- dressingów i sałatek