Żywy ocet z gruszek
Niefiltrowany, niepasteryzowany, z naturalnym osadem. Powinien dojrzewać kilka miesięcy, aby nabrał odpowiedniego smaku, zapachu, a przede wszystkim wspomagał organizm. Korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie pomagając w produkcji soków żołądkowych co jest lepsze w przyswajaniu składników odżywczych. Poprawia przemianę materii a tym samym redukcję tkanki tłuszczowej, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi zaburzenia sercowo-naczyniowe. Wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje.
Zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminy A,E, K. Ma właściwości przeciwzapalne – zawiera polifenole i flawonoidy dzięki którym chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Poprawia funkcjonowanie wątroby, nerek. Korzystnie wpływa na pamięć. Wspomaga pracę tarczycy- gruszki jako jeden z niewielu owoców zawiera jod, którego zwykle brakuje w naszej diecie.
Polecam pić łyżkę octu w 3/4 szklanki ciepłej wody. Latem, nam smakuje z wodą gazowaną, orzeźwiający aromat i smak. Wspaniale gasi pragnienie. Natomiast w okresie jesienno-zimowym polecam dodać szczyptę kurkumy, cynamonu, goździki, ewentualnie miód.